cass18plus
Follow
  • Home
  • Aan/Afmelden bij CASS18+
  • Deelnemende Instellingen
  • Contact
  • Social Media
  • Nieuwsblog Webredactie
  • Meetinstrumenten
  • Aanbevolen literatuur
  • Werkgroepen
  • Werkgroep Behandeling
  • Terugblikken op CASS18+ symposia
  • Achtergrondgegevens CASS18+
  • ASS Varia
  • ASS en arbeid
  • Privacy Statement
  • Producten CASS18+
  • Vacatures bestuur

April 13th, 2018

13/4/2018

0 Comments

 

Onlangs is in het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme een kritisch artikel verschenen van de CASS18+ werkgroep diagnostiek over de ASS ernstscores, zoals die zijn ingevoerd in de DSM5. De redactie van het WTA heeft CASS18+ toestemming verleend om dit artikel ter discussie op deze website te plaatsen. 

CASS18+ nodigt u uit om hieronder met reacties en eigen ervaringen ten aanzien van de toepassing van deze ernstscores te komen. Staat u achter het standpunt dat in dit artikel wordt ingenomen of heeft u een andere visie? Laat van u horen...
0 Comments

VICI-beurs voor onderzoek naar ASS bij ouderen van prof. Hilde Geurts

25/2/2017

0 Comments

 
UvA-hoogleraar Hilde Geurts, verbonden aan het Dr. Leo Kannerhuis, is een van de 34 vooraanstaande wetenschappers die een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro ontvangt. Zij ontvangt de beurs voor haar onderzoek naar autisme en veroudering.
Vernieuwende onderzoekslijn
Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Alleen zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren, komen voor Vici in aanmerking. Met de beurs kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen.
Autisme en veroudering
Het onderzoek van Hilde Geurts gaat over autisme en veroudering. Met het ouder worden gaan mensen cognitief achteruit. De snelheid verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren. Autisme is een mogelijke risicofactor voor versnelde veroudering, maar zou ook mogelijk beschermend kunnen zijn. In het onderzoek van Hilde Geurts wordt nagegaan hoe dit zit en welke factoren hierbij een rol spelen.

VICI voor onderzoek naar ASS bij ouderen van Hilde Geurts @dutcharc Bravo! pic.twitter.com/ObYBCe4pgJ

— CASS18+ (@CASS18plus) February 23, 2017
0 Comments

Wetenschappelijke publicatie van CASS18+ werkgroep in Autism

20/6/2015

1 Comment

 

Lees het eerste internationale wetenschappelijke artikel vanuit de werkgroep wetenschappelijk onderzoek van CASS18+ http://t.co/ChcC6qNqQV

— CASS18+ (@CASS18plus) June 20, 2015

Diagnostic validity of self-report questionnaires for ASD appears to be insufficient in clinical practice http://t.co/ChcC6qNqQV

— CASS18+ (@CASS18plus) June 20, 2015
Abstract
While various screening instruments for autism spectrum disorders are widely used in diagnostic assessments, their psychometric properties have not been simultaneously evaluated in the outpatient setting where these instruments are used most. In this study, we tested the Ritvo Autism Asperger Diagnostic Scale–Revised and two short versions of the Autism-Spectrum Quotient, the AQ-28 and AQ-10, in 210 patients referred for autism spectrum disorder assessment and in 63 controls. Of the 210 patients, 139 received an autism spectrum disorder diagnosis and 71 received another psychiatric diagnosis. The positive predictive values indicate that these tests correctly identified autism spectrum disorder patients in almost 80% of the referred cases. However, the negative predictive values suggest that only half of the referred patients without autism spectrum disorder were correctly identified. The sensitivity and specificity of each of these instruments were much lower than the values reported in the literature. In this study, the sensitivity of the Ritvo Autism Asperger Diagnostic Scale–Revised was the highest (73%), and the Autism-Spectrum Quotient short forms had the highest specificity (70% and 72%). Based on the similar area under the curve values, there is no clear preference for any of the three instruments. None of these instruments have sufficient validity to reliably predict a diagnosis of autism spectrum disorder in outpatient settings. 
1 Comment

Twee Academische Werkplaatsen Autisme

6/7/2014

0 Comments

 
Vanuit het programma Academische Werkplaatsen Autisme worden twee werkplaatsen ondersteund voor een periode van vier jaar (2014-2018). Het ministerie van VWS heeft ZonMw de opdracht gegeven om een academische werkplaats autisme te subsidiëren. Een academische werkplaats autisme brengt wetenschappelijk onderzoek, praktijk, opleidingen en beleid dichter bij elkaar en ondersteunt de bundeling van kennis en ervaring op dit gebied. In een langdurig, multidisciplinair samenwerkingsverband is sprake van een gelijkwaardige wisselwerking tussen deelnemende partijen. Meer verbinding tussen het werk van de hulpverleners uit de praktijk en het academische onderzoek naar autisme komt de behandeling en begeleiding van mensen met autismespectrumstoornissen ten goede.

Achtergrond
Het programma Academische Werkplaatsen Autisme komt voort uit de reactie van het kabinet op het advies ‘Kennisinfrastructuur autismespectrumstoornissen’ dat de Gezondheidsraad op 26 juni 2012 aanbood aan de bewindspersonen van VWS, OCW en SZW. De Gezondheidsraad concludeert dat de kennisinfrastructuur voor deskundigheidsbevordering rond autisme momenteel gefragmenteerd is. Een grote diversiteit aan professionals werkt verdeeld in verschillende domeinen aan signalering, diagnostiek en behandeling. En een vast geprotocolleerd na- of bijscholingsprogramma ontbreekt op het gebied van autisme. De Gezondheidsraad bepleit in haar advies versterking van de zogenoemde kennisinfrastructuur voor autisme. Daarop besloot het kabinet het dichter bij elkaar brengen van wetenschap en praktijk en een verdere bundeling van kennis en ervaring op het gebied van autismespectrumstoornissen te ondersteunen.

Reach-Aut en Samen Doen
De subsidie is toegekend aan twee projecten: 
  • Reach-Aut(REsArCH network for AUTism), academische werkplaats voor het verbinden van praktijkkennis en wetenschapskennis op het gebied van autisme
  • SAMEN DOEN! Een academische werkplaats autisme ter bevordering van de samenlevingsparticipatie van mensen met autisme door intersectorale samenwerking in de begeleiding van mensen met autisme bij cruciale transities in de levensloop.

Foto
Foto
0 Comments

Lorna Wing overleden

9/6/2014

0 Comments

 
Op 6 juni 2014 overleed Lorna Wing op 85 jarige leeftijd. Zij introduceerde het syndroom van Asperger, het autismespectrum en de wel bekende triade die de basis vormde voor de DSM-IV criteria.
In de Guardian werd in 2011 een mooi artikel geschreven over haar levensloop en haar missie op het gebied van autisme, sinds ze zelf een dochter kreeg met autisme.
GGZ instelling Dimence opende onlangs nog het Lorna Wing Centrum, een opnamekliniek voor volwassenen met ASS en plaatste op haar website een in memoriam.
Op wikipedia is een samenvatting te vinden van haar biografie en een publicatielijst.
Foto
Lorna Wing (Gillingham, 7 oktober 1928 — 6 juni 2014)
0 Comments

Kwaliteitsprijs voor CASS18+ voorzitter Cees Kan op NVvP Voorjaarscongres

11/4/2014

0 Comments

 
CASS18+ voorzitter Cees Kan ontving op 10 april tijdens het Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie de Eervolle Vermelding voor Kwaliteit van Zorg; lees meer...
Foto
0 Comments

Werkgroep "Vanuit autisme bekeken" adviseert staatssecretaris

29/5/2013

0 Comments

 
Gespecialiseerde hulp voor mensen met autisme is relatief nieuw. Het aantal aanbieders en behandelplaatsen, en de spreiding daarvan over het land, blijft achter bij de vraag. Volgens de staatssecretaris is het de bedoeling via deze werkgroep innovatieve zorgaanbieders uit te dagen goede zorg in natura voor mensen met autisme te ontwikkelen. 
- Lees het startdocument van de werkgroep ...
- Lees voortgangsrapportage d.d. mei 2013
Bekijk onderstaande video "Meedoen met autisme" waarin de aanbevelingen van de werkgroep door ervarings-deskundigen worden toegelicht.
0 Comments

Eerste multidisciplinaire richtlijn voor ASS bij volwassenen

1/5/2013

0 Comments

 
In de aanloop naar het CASS18+ symposium over de multidisciplinaire richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van ASS bij volwassenen verscheen het onderstaande artikel in De Psychiater, een vaktijdschrift uitgegeven door de NVvP.

Download hier de volledige richtlijn

0 Comments

Rapport van GZR 2012 over kennisinfrastructuur ASS

26/6/2012

0 Comments

 
Foto
Meer verbinding tussen het werk van de hulpverleners uit de praktijk en het academische onderzoek naar autisme komt de behandeling en begeleiding van mensen met autismespectrum-stoornissen ten goede. De Gezondheidsraad bepleit versterking van de zogenoemde kennis­infrastructuur voor autisme. Het kabinet heeft n.a.v. dit advies besloten om voor een periode van vier jaar via ZonMw een subsidie van maximaal € 200.000, - beschikbaar te stellen om een academische werkplaats autisme te faciliteren en gedeeltelijk mee te financieren. 

0 Comments

Hilde Geurts geïnaugureerd als bijzonder hoogleraar Autisme

9/3/2012

0 Comments

 
Foto
Mevrouw dr. H.M. Geurts is benoemd tot bijzonder hoogleraar Autisme met de leeropdracht "Cognitie gedurende de levensloop" aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De inauguratie vond plaats op 8-3-2012. 
De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Dr. Leo Kannerhuis. Lees meer...
  • Tekst inaugurele rede prof. H. Geurts 
  • Video over haar onderzoeksplannen

Professor H. Geurts maakt sinds 2013 deel uit van het CASS18+ stchtingsbestuur.
0 Comments
<<Previous

    Nieuwsblog van de CASS18+ Webredactie

    Hier klikken om te bewerken.

    Archives

    April 2018
    February 2017
    June 2015
    July 2014
    June 2014
    April 2014
    May 2013
    June 2012
    March 2012
    June 2009

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.